Joker Via Via Projectenfonds

Het Joker ViaVia Projectenfonds is een essentieel onderdeel van onze inspanningen om regeneratief toerisme in de praktijk te realiseren samen met Joker, Anders Reizen en de ViaVia Reiscafés wereldwijd. Met dit fonds investeren we in projecten met een positieve impact op de hele gemeenschap.

Connecting People, Bridging Cultures

Bestemmingen niet alleen verkennen, maar ook een positieve bijdrage leveren: dat is het toerisme waarin we geloven. Met het projectenfonds investeren we in mensen en hun omgeving. Zo dragen we actief bij aan het creëren van veerkrachtige gemeenschappen en ecosystemen op de plaatsen die we bezoeken.

Reizen voor een betere wereld

Eén op de tien mensen is voor hun inkomen afhankelijk van toerisme. Op een verantwoorde manier reizen kan dus voor een gigantisch positieve impact zorgen.

Via het projectenfonds investeren we in projecten die passen binnen dat regeneratief toerisme: een vorm van toerisme waarbij de bestemming centraal staat en je als reiziger bijdraagt aan het herstel ervan.

We kiezen steeds voor projecten die in handen zijn van lokale organisaties en zich richten op lokale gemeenschappen en hun omgeving. Deze projecten krijgen geld en ondersteuning voor o.a. opleidingen en materiaal.

Trots op de impact van onze projecten

Een houten reus voor kinderrechten

Entebbe (Oeganda) – Tijdens workshops, georganiseerd door kunstenaars uit de regio, leren kinderen bij over kunst, wetenschap en technologie. Verzamelplek is de houten CosmoGolem, die symbool staat voor hoop en veerkracht.
Zorgeloos kind zijn in Oeganda >>

Noodhulpactie: heropbouw na aardbeving

Marrakech (Marokko) – Financiële steun voor de slachtoffers van de aardbeving in het Atlasgebergte (september 2023). Het ingezamelde geld werd integraal geïnvesteerd in de heropbouw van huizen en scholen, herstelling van akkers en aankoop van materiaal.
Aardbeving Marokko >>

Gaucho Verde: leren in de groentetuin

Buenos Aires (Argentinië) – Terwijl ze hun eigen groentes kweken, leren leerlingen bij over het belang van gezonde voeding, duurzame landbouw, zorg voor de natuur, biodiversiteit, en samenwerken over studierichtingen heen.
Landbouw met respect voor de natuur >>

Deze projecten steunden we de voorbije jaren

Nachos Para todos: schoolboeken voor kinderen

Copán (Honduras) – Geen Mexicaans gerecht, wel een persoonlijk leerboek voor elk schoolkind op het platteland. Zo kunnen ze ook thuis, met hun eigen boek, verder oefenen op lezen. En dat is een belangrijk duwtje in de rug…

Opleiding tot gids of kok via Mama Alice

Ayacucho (Peru) – Kwetsbare jongeren volgen een vakopleiding in toerisme, zoals gids, kok, ober of kamermeisje. Tegelijk werken ze zo aan een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden, en worden ze rolmodellen voor de volgende generatie.

Een minibus voor de Entwiga Community Experience

Entwiga (Oeganda) – Een eigen minibus was de laatste schakel voor gids Moses om reizigers mee te nemen naar zijn gemeenschap, waar ze worden ondergedompeld in ‘het leven zoals het is’ op het Oegandese platteland.

Onze projecten sinds 1991

Het projectenfonds investeert al veel langer in gemeenschappen wereldwijd, sinds 1991. We werkten mee aan een project in Van (Turkije) rond traditionele kilimweefkunst, op Nias (Indonesië) en Sangha (Mali) rond een etnologisch museum en in Petite-Rivière (Haïti) rond een schoolproject over naïeve schilderkunst. We ondersteunden ook een onderwijsproject in de sloppenwijken van Calcutta (India), een school voor weeskinderen in Danang (Vietnam), een alfabetiseringsproject voor mijnwerkersvrouwen in Potosi (Bolivia), de bouw van een school in Shirazi (Kenia), jonge kunstenaars in Jogjakarta (Indonesië) en een school in Chiapas (Mexico). En we stonden mee aan de wieg van een opleiding voor lokale gidsen in Arusha (Tanzania) en gaven training aan gidsen in Mali en Ayacucho (Peru).

Wil jij het Joker ViaVia Projectenfonds steunen?

Jouw gift is meer dan welkom!

Hoe kan je nog bijdragen?

  • Boek je volgende reis met Joker of Anders Reizen. Zo verken je de wereld op een duurzamere manier en met positieve impact.
  • Volg ons op sociale media en deel onze verhalen.
  • Vertel je vrienden en familie over de kracht van reizen als hefboom voor positieve impact.

Dank je wel voor je steun!