Connecting People, Bridging Cultures

Bestemmingen niet alleen verkennen, maar ook een positieve bijdrage leveren: dat is het toerisme waarin we geloven. Met het projectenfonds investeren we in mensen en hun omgeving. Zo geven we iets terug aan de plaatsen die we bezoeken.

Reizen voor een betere wereld

Eén op de tien mensen is voor hun inkomen afhankelijk van toerisme. Op een verantwoorde manier reizen kan dus voor een gigantisch positieve impact zorgen.

Het Joker ViaVia Projectenfonds is een essentieel onderdeel van onze inspanningen om verantwoord en duurzaam toerisme in de praktijk te realiseren, samen met Joker, Anders Reizen en de ViaVia Reiscafés wereldwijd.

Via het projectenfonds investeren we in projecten die gericht zijn op lokale culturen en hun gemeenschappen. Dat doen we door geld en ondersteuning te geven aan lokale organisaties voor o.a. opleidingen en materiaal.

Trots op de impact van onze projecten

Cosmogolem

Samen met Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen bouwt ViaVia Entebbe een “Cosmogolem”, een bamboe reus die symbool staat voor hoop en veerkracht. Dankzij het projectenfonds kunnen lokale kunstenaars workshops geven, om creativiteit en betrokkenheid bij de kinderen uit de buurt te stimuleren. Door kunst te verweven met kinderrechten draagt dit project bij aan een rechtvaardigere wereld.

Gaucho Verde

ViaVia Buenos Aires en hun eigen boerderij, Gaucho Verde, gaan samenwerken met lokale scholen om het bewustzijn over het belang van lokaal geproduceerd voedsel voor de gezondheid en het milieu te vergroten. Met de steun van het projectfonds zullen ze kleine moestuinen en agro-ecologische trainingsprogramma’s op scholen opstarten, zodat leerlingen het verband tussen voedsel, gezondheid en natuur leren begrijpen en waarderen.

Aardbeving Marrakech

ViaVia Marrakech startte samen met Joker een noodhulpactie om de slachtoffers van de aardbeving in september te helpen. Na de eerste noodhulp wordt het geld nu gebruikt voor de heropbouw van huizen en scholen, herstelling van akkers en aankoop van materiaal voor kleine ondernemingen. Alle investeringen gebeuren in overleg met ViaVia Marrakech en ons lokale netwerk van gidsen en organisaties.

Deze projecten steunden we de voorbije jaren

Nachos Para todos

Tijdens De Warmste Week van Music For Life in 2017 steunde het Joker ViaVia Projectenfonds het project ‘Nachos para todos’ in Honduras. We konden dankzij deze actie meer dan 1000 schoolboeken schenken aan het project en dus heel wat kinderen in Honduras blij maken. Een eigen leerboekje maakt voor hen een wereld van verschil.

Mama Alice

Mama Alice geeft kwetsbare jongeren in Peru een nieuwe kans door hen een vakopleiding te laten volgen. Hierna kunnen ze aan de slag als gids, kok, ober of kamermeisje. Het projectenfonds sponsorde 10 leerlingen voor een eenjarige opleiding. Een project naar ons hart, dat de positieve impact van toerisme duidelijk maakt!

Minibus voor Moses

Gids Moses richtte de Entwiga Community Experience op om reizigers het echte leven in Oeganda te leren kennen. Hij nodigt hen uit in zijn eigen gemeenschap, Entwiga, en laat hen via activiteiten of een homestay deelnemen aan het dagelijkse bestaan. Dankzij het projectenfonds kon hij een minibusje aankopen om de reizigers te vervoeren.

Het projectenfonds investeert al veel langer in gemeenschappen wereldwijd, sinds 1991. We werkten mee aan een project in Van (Turkije) rond traditionele kilimweefkunst, op Nias (Indonesië) en Sangha (Mali) rond een etnologisch museum en in Petite-Rivière (Haïti) rond een schoolproject over naïeve schilderkunst. We ondersteunden ook een onderwijsproject in de sloppenwijken van Calcutta (India), een school voor weeskinderen in Danang (Vietnam), een alfabetiseringsproject voor mijnwerkersvrouwen in Potosi (Bolivië), de bouw van een school in Shirazi (Kenia), jonge kunstenaars in Jogjakarta (Indonesië) en een school in Chiapas (Mexico). En we stonden mee aan de wieg van een opleiding voor lokale gidsen in Arusha (Tanzania) en gaven training aan gidsen in Mali en Ayacucho (Peru).

Wil jij het Joker ViaVia Projectenfonds steunen?

Jouw gift is meer dan welkom!

Hoe kan je nog bijdragen?

  • Boek je volgende reis met Joker of Anders Reizen. Zo verken je de wereld op een duurzame manier en met positieve impact.
  • Volg ons op sociale media en deel onze verhalen.
  • Vertel je vrienden en familie over de kracht van reizen als hefboom voor positieve impact.

Dank je wel voor je steun!