De groentetuin als leerschool

Een groentetuin op school, waar de leerlingen en leerkrachten zélf de handen uit de mouwen steken en groenten kweken volgens de principes van agro-ecologie, zonder pesticiden. Dat is het basisidee van Gaucho Verde.

Leerlingen krijgen zo de kans om lessen biologie en wiskunde direct om te zetten in de praktijk. Ze komen tegelijk meer te weten over gezonde, seizoensgebonden voeding en duurzame landbouw, en leren bij over het belang van zorg voor de natuur en biodiversiteit. Leerlingen moeten ook samenwerken, over de studierichtingen heen, om tot een goed resultaat te komen. En ze kunnen extra inkomsten halen uit de verkoop van de groenten en kippen die ze zelf kweken. Dat geld kan opnieuw in het project worden geïnvesteerd. Op die manier kunnen ook andere scholen uit de regio starten met hun eigen groentetuin en kippenkwekerij.

De eerste schooltuin (= de plannen voor 2024)

First things first: de aanleg van de eerste tuin. Samen met Gabriela, die het project leidt op school, enkele andere leerkrachten, leerlingen (13, 14 en 15 jaar oud), en Gaucho Verde zelf. Daar wordt mee gestart zodra de leerlingen alles in theorie onder de knie hebben. Workshops over gezonde voeding (‘je bent wat je eet’), maar ook over de financiering en het verloop het project zetten de leerlingen op weg.

Zodra er voldoende middelen zijn, wordt de eerste mobiele kippenren aangekocht. Leerlingen kunnen dan ook beginnen met het kweken en verkopen van kippen.

Agro-ecologie – Binnen agro-ecologie proberen landbouwers op een slimme manier samen te werken met de natuur. Zo worden bv. verschillende gewassen door elkaar geplant zodat ze minder vatbaar zijn voor ziekten, wordt er gewerkt met regenwateropvang en druppelirrigatie om waterverspilling tegen te gaan en gebruiken te boeren biologische bestrijdingsmiddelen in plaats van pesticiden.

Hoe het begon

Het project komt niet uit het niets. Initiatiefnemer Puntu Swinnen, die al bijna 20 jaar als chef-kok werkt in ViaVia Buenos Aires, begon in 2016 al met zijn eigen moestuin. Tijdens de coronapandemie breidde hij daaraan de productie van hoevekippen en kooivrije legkippen. ‘Weten waar de producten die je eet vandaan komen’, dat was het basisidee. Puntu produceert dan ook alles zelf op zijn eigen grond, zonder het gebruik van chemische middelen. Steeds volgens de principes van agro-ecologie.

“In Argentinië heb je heel wat mensen met 1 à 2 hectaren grond, maar geen moestuin. Door een klein beetje te investeren, kan je heel makkelijk én werk, én verse producten creëren.”

Wat begon als een hobby is ondertussen een groots project: Puntu verkoopt zijn groenten, eieren en kippen ook aan een vaste groep van 40 gezinnen uit Buenos Aires. De inkomsten uit verkoop kan hij opnieuw investeren in zijn moestuin en kippen. Een win-win!
Door leerlingen en scholen te betrekken, wordt het bewustzijn over het belang van gezonde, verse voeding, en tegelijk ook de zorg voor de natuur, alleen maar groter.