Het CosmoGolem-project

Kinderrechten zijn de rode draad in het project van ViaVia Entebbe. De helft van alle kinderen in Oeganda krijgt op de één of andere manier te maken met armoede. De bouw van een CosmoGolem en verschillende creatieve workshops, gegeven door mensen uit de regio, geven kinderen de kans om weer even kind te zijn.

De CosmoGolem is een houten reus van 4 meter hoog, een creatie van de Belgische kunstenaar Koen Van Mechelen. Het doel van een CosmoGolem – er zijn er ondertussen meer dan 40 ter wereld – is om kinderen de mogelijkheid te geven zichzelf uit te drukken. Het hart kan je bijvoorbeeld openen, zodat kinderen er hun dromen, wensen en gevoelens kunnen insteken. Van Mechelen haalde zijn inspiratie voor de CosmoGolem uit joodse legendes: een golem is een mens gemaakt uit klei die tot leven gewekt kan worden en mensen opzoekt om te helpen.

Dromen van een toekomst

De CosmoGolem haalt kinderen even uit hun harde realiteit. Bij de CosmoGolem kunnen ze hun gevoelens, hun dromen en hun wensen uiten. Via poëzie en verhalen, maar ook via dans en tekeningen. Want het is voor kinderen niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden.

Kunstenaars uit de regio Katabi, niet ver van Entebbe, spelen een cruciale rol. De workshops die ze organiseren, brengen kinderen samen. Ze leren elkaar kennen en krijgen de kans om nieuwe dingen te proberen. Tegelijk leren de kinderen om naar elkaar te luisteren, en ontdekken én accepteren ze dat iedereen anders is, anders kan denken en anders kan handelen.

De eerste workshops (= plannen voor 2024)

Het startschot voor de bouw van de CosmoGolem is ondertussen gegeven. In de loop van 2024 wordt de reus verder gebouwd met de hulp van kinderen, lokale organisaties en scholen uit Katabi en omgeving. Hij zal zijn plek vinden net buiten de muren van ViaVia Entebbe zodat hij altijd toegankelijk is, een vriend die er altijd kan zijn voor de kinderen.

Al tijdens het bouwproces van de CosmoGolem worden de eerste workshops georganiseerd. Het doel is om minstens 5 workshops per jaar te geven aan telkens 25 kinderen. De kinderen worden ook betrokken bij het versieren van de Oegandese CosmoGolem. Kinderen ontwikkelen zo praktische vaardigheden en leren bij over kunst, wetenschap (bv. biodiversiteit en duurzaamheid) en technologie.

Hoe het begon

Een toevallige samenloop: In de zomer van 2022 bracht Belgisch kunstenaar Koen Vanmechelen een bezoek aan ViaVia Entebbe. De prachtige regio en de vele verhalen van de mensen die hij daar ontmoette, raakten hem diep.
Tegelijk waren Pieter en Lobke van ViaVia Entebbe al een tijdje op zoek naar een sterk project voor én door de Katabi-gemeenschap waar ze sinds 2016 wonen en werken.

We doen nu al regelmatig activiteiten waar kinderen uit de buurt welkom zijn. Zo hebben we gemerkt dat de kinderen ook echt nood hebben aan een plek waar ze kunnen dromen, sporten, spelen en hun creativiteit de vrije loop laten. De CosmoGolem kan die plek worden.
(Pieter van het ViaVia Reiscafé in Entebbe)

3 mensen, veel goesting, en 1 groot plan. Begin 2023 lanceren Koen, Pieter en Lobke hun gezamenlijk project:

  • de bouw van een CosmoGolem uit bamboe, een duurzaam alternatief voor hout
  • workshops voor kinderen, gegeven door kunstenaars, dansers, ambachtslieden (bv. meubelmaker), … uit de regio

Naast het CosmoGolem-project engageert ViaVia Entebbe zich ook voor het Cosmopolitan Chicken Project: voedselzekerheid dankzij kippen die duurzamer zijn. Door minder inteelt hebben de dieren een hogere voedingswaarde en lager sterftecijfer. De kippen zijn ook een extra bron van inkomen (eieren, vlees) voor de lokale gemeenschappen.